Açma (török fekete szezámmagos kalács)

Közzétéve: 2018. okt 19.

Hozzávalók:
4,5 pohár liszt
1 pohár kukoricacsíra-olaj
4 ek cukor
1 csomag instant élesztő
1,5 pohár meleg víz
1 kk só
2 tojás sárgája
1 csomag fekete szezámmag

Açma (török fekete szezámmagos kalács)

Egy nagy tálba öntsük bele az élesztőt, a cukrot, majd keverjük el 1,5 pohár meleg vízzel. Ezután adjuk hozzá az olajat, keverjük meg újra, majd lassan adagoljuk hozzá a lisztet és a sót egyik kezünkkel folyamatosan gyúrva a keveréket. Gyúrjuk a tésztát 5 percen keresztül vagy addig, amíg már nem ragad a kezünkhöz, de még mindig olyan puha mint a fülcimpánk. (a törökök általában így szokták meghatározni a megfelelő tésztaállagot 🙂 )
Fedjük le fóliával és hagyjuk kelni meleg helyen 1 órán keresztül. Ezután gyúrjuk át a tésztát, majd vágjunk le belőle mandarin nagyságú darabokat, sodorjunk belőlük 35-40 cm hosszú rudakat. Fogjuk meg a tésztarudak két végét és ellenkező irányba kezdjük el csavarni, 5-6 csavarás után illesszük össze a két véget és jó alaposan nyomjuk, sodorjuk össze, hogy sütés közben ne váljon szét. Rakjuk a péksüti gyűrűket egy sütőpapírral kibélelt tepsire, kenjük meg felvert tojássárgájával, szórjuk meg fekete szezámmaggal és hagyjuk még kelni fél órát, majd 200 fokra felmelegített sütőben süssük 20-25 percig, amíg a teteje aranybarnára nem sül.

Extra tipp: Én elkészítettem egy fekete olívabogyó krémmel felturbózott változatot is. Annak a tésztájába csak 2 kanál cukrot tettem. A krémet pedig úgy használtam fel, hogy a rúddá sodort tésztagombócokat kilapítottam egy kicsit, megkentem a krémmel, majd utána sodortam meg őket és illesztettem össze a két végüket!

A receptet Nar Gourmet készítette.

Açma (török fekete szezámmagos kalács)

Kapcsolódó termékek

Kukoricacsíra-olaj

Aranysárga szín és édeskés, lágy íz jellemzi. Olajaink közül a legmagasabb E-vitamin tartalommal dicsekedhet, amely természetes antioxidáns. Egyaránt alkalmazható külső…

Bővebben