Grapoila    /    Blog    /    Szuperfúúúd? – én kérek elnézést


Szuperfúúúd? – én kérek elnézést

Ismét egy szó, ami pár évvel ezelőtt még teljesen hiányzott a köztudatból, ma már pedig az átlagember sem kapja fel a fejét meglepődve a hallatán. Az óvodában (na jó, nem mostanság voltam óvodás) még semmiképp nem volt téma anyukáink csevegésében, hogy mikor, milyen és mennyi szuperfúddal gazdagítják a növésben levő csemetéik és alakjukra vigyázó önmaguk étrendjét. A szuperfúdok csak néhány éve robbantak be életünkbe: ismerte bárki a chia magot, a goji bogyót vagy a quinoát korábban? A tökéletes élelmiszereket, melyekről tudható, hogy nélkülük talán épp el nem pusztulunk, de biztos, hogy szervezetünk maradandó és következményekkel járó hiányt szenved. Elgondolkodik az ember, hogy maradhattak életben az előző generációk egyáltalán Közép-Európában? Nézzük csak meg közelebbről, mi is az a szuperfúd / superfood vagy szuperélelmiszer? Tudományos terminológiának semmiképp sem mondható: orvosok, dietetikusok kifejezetten kerülik használatát. Inkább egy marketing megnevezés, egy csoda élelmiszer, amely olyan szinten egészséges, hogy azt semmilyen élelmiszer nem képes felülmúlni, ezért azt meg kell venned, hogy boldogan és sokáig élj. Általában egzotikusnak és lehetőleg addig ismeretlennek kell lennie.

 

Anélkül, hogy túlzottan belemennénk ezen élelmiszerek tudományos vizsgálatába, ha eltekintünk a velük kapcsolatban elterjedt hiedelmektől, és marketing fogásoktól, el kell ismerni, hogy vannak élelmiszerek, melyek tényleg koncentráltan tartalmaznak olyan tápanyagokat, melyeknek nagyon pozitív élettani hatásaik vannak. De az, hogy ezekért a dél-amerikai pampákra vagy az inkák földjére kellene mennünk, túlzás. És valóban, a Kárpát-medencében élőknek nem hozták mindig a sarki boltba a tengerentúli csodaszereket, nem volt rá szükség. Itt, szerény kis hazánkban is fellelhetőek azok az alapanyagok, amelyek bőven fedezik a szükségleteinket egy-egy ásványi anyagból, vitaminból és egyéb, különböző hasznos, biológiailag aktív összetevőből. (Ezen a ponton jut eszembe a férjem, akinek, miután egy csodálatos somogyi tanyán töltöttük a mézes napjainkat megemlítettem, hogy mintha Toscanaba akartunk volna menni nászútra, ő pedig röviden és tömören indokolta a költségvetési hiányból adódó változtatás jogosságát: Toscana? Az pont olyan, mint Somogy, csak másként hívják.) Néhány hazánkban is őshonos – akár igénytelen, vadon növő, gyomnak is tekintett – növény igen pozitív, egzotikus társaikkal vetekedő élettani hatásokkal rendelkezik. A lenmag, a napraforgómag, a máriatövis, a csipkebogyó, a homoktövis, a tökmag, a mák – csak hogy néhányat említsünk. Akár önmagukban, akár az őrleményeiket vagy hidegen sajtolt olajaikat fogyasztva igen jótékony hatással vannak egészségünkre, és mi több, finomak is! Érdemes tartanunk belőlük, és kreatívan felhasználnunk az otthoni főzésben, ezzel is felturbózva és változatossá téve a család étkezését anélkül, hogy extra kiadásokkal terhelnénk a konyhapénzt.

 

Ebben lehet segítségünkre Szabó Adrienn Magyar superfood című receptes könyve, mely most jelent meg a Boook Kiadó gondozásában. Mi, a Grapoila termékek gyártója, elköteleződtünk a természetes és egészséges élelmiszerek, ételek és élet irányába, ez a könyv és a receptek pedig tökéletesen illenek ebbe a koncepcióba. Számos recepthez tudjuk is biztosítani a kiváló minőségű, egészséges alapanyagokat. A könyv a kiadótól és immár webshopunkban is megvásárolható akciós áron. A sok hozzávaló superfoodról nem is beszélve…

Megvásárolható a Grapoila webshopban: http://grapoilashop.hu/Szabo-Adrienn-Magyar-superfood-receptkonyv