szezámmagolaj

Paprikaolajos krumplipüré szezámos szűzzel

Ez a recept tökéletesen mintázza az olajok egyszerű felhasználhatóságát. Könnyen és gyorsan tehetünk különlegessé egy hétköznapi ételt. Például a krumplipürét. Persze én egy kicsit még megbolondítottam tormával, mert most elérhető a friss torma! :-) Egy nem túl kirívó húst sütöttem mellé, hogy ezúttal a köretre fókuszáljunk. Hozzávalók…

Bővebben

Gyoza

Hozzávalók: 200 g búzaliszt 40 g szezámmagliszt + a felület lisztezéséhez 140 ml forró víz 1 tk. só 500 g darált sertéshús 200 g laskagomba 1 szál újhagyma 1 gerezd fokhagyma 2 ek. szójaszósz ujjnyi gyömbér 150 g kelkáposzta 1 tk. só frissen őrölt bors…

Bővebben

Fehérbabkrém pitával

Ez a picike fehérbab egy éjszakás áztatós. Péntek este hideg vízbe raktam, másnap délelőtt főzhető volt. Ráadásul kuktával még tovább gyorsítottam a főzési folyamaton. Hozzávalók: 100 g fehérbab (egy éjszakára beáztatva) 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 2 ek. hidegen sajtolt szezámmagolaj 1 citrom héja…

Bővebben

Szezámmaglisztes sajtos rúd

Elkészítés: A sajtot lereszeljük, a többi hozzávalót összedolgozzuk, és néhány percig gyúrjuk, amíg sima nem lesz a tészta. Amikor ruganyosra dolgoztuk, két egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formázunk és a hűtőben fél óráig pihentetjük. Ezután kicsit átdolgozzuk, kinyújtjuk az egyik tésztát olyan vékonyra, amennyire lehet…

Bővebben

Szezámmagolajos zellerkrémleves

  Hozzávalók: 1 gumós zeller, zöldjével együtt 2 közepes krumpli 1 sárgarépa 2 gerezd fokhagyma só, bors, kurkukma 4 ek. hidegen sajtolt szezámmagolaj 2 ek. tejföl vagy joghurt Elkészítés A zellergumót, krumplit, sárgarépát meghámozzuk, kockákra vágjuk és 1 l forrásban lévő vízbe tesszük. Megpucoljuk a…

Bővebben

Afrikai fűszeres, darált húsos pitakenyerek

Találtam egy mindenféle adalékanyagmentes pitakenyeret, amit előszeretettel használok a gyors hétköznapi vacsorákhoz, ha éppen nincs időm sütni. Egyébként, liszt, sütőpor, olaj, kis víz összegyúrva és egy serpenyőben percek alatt megsül, de erről  majd máskor. Most fókuszáljunk arra, hogy mi került bele! :-) Hozzávalók: 400 g…

Bővebben

Paprikamajonézes padlizsánkrém

Hozzávalók: 3 padlizsán 1 marék friss bazsalikom 100 ml szezámmagolaj 40 ml paprikamagolaj (csemege) 1 tojás sárgája fél kicsi citrom leve (kb. 2 ek.) sok-sok frissen őrölt bors 1 tk. só +2 ek. kukoricacsíra-olaj a sütéshez A padlizsánt megmostam, megszurkáltam, majd 180 fokos sütőben 40-50…

Bővebben

Káposztás tészta

Soba saláta pirított répával és savanyú káposztával Hozzávalók: 1 köteg soba tészta (7,5 dkg) 2 tk mustármag olaj vagy szezámolaj 1 ek napraforgóolaj 1 fej lilahagyma (8-10 dkg) 2 kis répa (10-12 dkg) 1 marék savanyúkáposzta (10 dkg) 1 gerezd fokhagyma 1 tk római kömény…

Bővebben

Káposztás, csirkés rétes

Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta 1 kg filézett csirkecomb 1 csomag réteslap 3 ek. hidegen sajtolt szezámmagolaj 3 ek. kristálycukor 3 ek. tejföl 1 tojás sok bors só A hozzávalók 3 rúd rétes elkészítéséhez elegendőek, ami pont egy zacskó tészta volt. A csirkecombot filézve, sózva,…

Bővebben

Laskagombás kínai csirke

Hozzávalók: 300 g kínai tészta (noodle) 1 egész csirkemell 300 g laskagomba 1 répa 1 púpos tk. ötfűszer keverék 7 ek. szójaszósz 3 ek. dióolaj 5 ek. szezámmagolaj csili só, bors 1 gerezd fokhagyma fél hüvelykujjnyi gyömbér egy marék friss koriander újhagyma zöldje A csirkemellet és…

Bővebben