tökmagolaj

Tökfőzelék tökmagliszttel

  Hogyan dobjunk fel egy tökfőzeléket? Tökliszttel! Nem csak azért, mert vicces és zöld, hanem mert gluténmentes is. Ha meg már minden tökös, akkor a zsiradék is tökmagolaj legyen! :-) Hozzávalók (6 személyre): 700 g tök 2 fej hagyma 3 ek. tökmagolaj 2 dl víz…

Bővebben

Sütőtökös kuglóf

Hozzávalók: 300 g sütőtök (50 percig sütöttem, mézzel kicsit meglocsolva) 200 g vaj 2 ek. tökmagolaj 200 g cukor 5 tojás kettéválasztva 450 g liszt 1 csomag sütőpor 1 citrom héja (bio) 1 kk. vaníliakivonat 1 tk. ötfűszerkeverék 250 g mascarpone 50 g joghurt 25…

Bővebben

Fehérbab mustáros fasírttal

Ebben a receptben a bab a főszereplő! Azaz tulajdonképpen a köret. A hús ezért egyszerűbb ízesítést kapott. Igazából a bab önmagában vegetáriánus fogásként is megállná a helyét. Ne felejtsük el, hogy a babot egy nappal a főzés előtt be kell áztatni! Hozzávalók: 2 ek. hidegen…

Bővebben

Tökmaglisztes kovászolt kenyér

Kovász: 30 dkg rozsliszt 3 dl langyos víz 1/2 kávéskanál szárított élesztő A szárított élesztőt keverjük össze a vízzel, majd dolgozzuk össze az átszitált liszttel. Fedjük le és érleljük 20 órát. Tészta: 25 dkg búza fehér liszt 10 dkg rozsliszt 15 dkg tökmagliszt 2,5 dl…

Bővebben

Sárga cukkinisaláta

Hozzávalók: 4 kicsi, zsenge cukkini 100 g feketeerdei sonka 100 ml tökmagolaj 3 ek. kukoriccsíra-olaj a sütéshez 1 fej lilahagyma fél citrom leve 300 g mozzarellagolyó rukkola a díszítéshez só frissen őrölt feketebors A lilahagymát felkockáztam és a felét lesóztam, kis tálba helyeztem, ráöntöttem a…

Bővebben

Egyserpenyős csirkés tészta

Hozzávalók: 1 egész csirkemell 150 g bacon 1 csokor petrezselyem 200 ml tej 300 ml víz 225 g kockatészta 2 ek. tökmagliszt 2 ek. lenmagliszt 1 ek. tökmagolaj 200 g zöldborsó só bors A bacont kisebb-nagyobb darabokra felvágtam és kis lángon tökmagolajon megpirítottam. Ilyen gyors,…

Bővebben

Kukoricacsíra-olajban sült sütőtök saláta héjas tökmagolajjal

Hozzávalók: 500 g kockára vágott sütőtök 2 dl hidegen sajtolt kukoricacsíra-olaj 3 ek. hidegen sajtolt héjas tökmagolaj fűszerek: szerecsendió, cayenne bors, koriander, fehér bors Himalája só fél marék tökmag díszítésnek: salátalevél, olívabogyó A sütőtököt enyhén megpirítjuk a kukoricacsíra-olajban, majd még melegen tálba tesszük és megfűszerezzük,…

Bővebben

Újhagymás pogácsa szőlőmagolajjal

Kelesztés nélkül! 20-25 db lesz belőle. tésztához: 25 dkg tönköly fehér liszt 15 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt 10 dkg natúr joghurt 1 dkg só (nem finomított, természetes) 2 szál újhagyma 5 dkg szőlőmagolaj (hidegen sajtolt) 1 csomag porélesztő csipet tört bors 1 teáskanál cukor…

Bővebben

Sárgaborsós tökmagos kenyér

Hozzávalók: 20 dkg rétesliszt 10 dkg sárgaborsó 2,5 dl+1 dl víz 5 dkg tökmag 1 dkg friss élesztő 2 ek tökmagolaj (vagy napraforgó olaj) 2 tk almaecet 2 tk+1 kk só A sárgaborsót a 2,5 dl vízzel és 1 kk sóval felforralom, majd fedő alatt,…

Bővebben

Gyömbéres pácolt retek

Hozzávalók: 50 dkg jégcsapretek 5 cm gyömbérgyökér 2 citrom 2,5 dkg cukor 1 ek tökmagolaj 1 tk só A retket meghámozzuk, juliennere vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, finomra reszeljük, a levét kinyomkodjuk, elkeverjük a cukorral, a citromok levével és fél citrom finomra reszelt héjával, sóval, majd…

Bővebben

Tökmagos juhtúrós kekszek rozsliszttel

Hozzávalók (1 tepsihez): 7,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 7,5 dkg finomliszt 10 dkg vaj 1 dkg porcukor 2 dkg juhtúró 3 dkg tökmag 1 ek (10 ml) tökmagolaj 1 kk só A tökmagot durvára vágjuk késsel, vagy késes robotgépben durvára daráljuk. A liszteket elkeverjük, majd…

Bővebben

Spenótos tökmagolajos újkrumpli, vörös tonhal steak

Hozzávalók: 1 szelet vörös tonhal (2,5 cm vastag, 25 dkg) 1/2 ek olívaolaj 1/2 ek vaj só bors 25 dkg újkrumpli 1 salotta 1 bő maréknyi spenót 1 fél marék tökmag 1 ek tökmagolaj Az újkrumplit meghámozom, cikkekre vágom. A salottát finomra aprítom, a spenótot…

Bővebben