Extrahálás vs. hidegen sajtolás

Közzétéve: 2016. szept 22.
Címkék:

Tudjuk-e, hogy mi a különbség a hidegen sajtolt olajok és a hagyományosan elterjedt, extrahálással előállított olajok között?

 

A hidegen sajtolt, telítetlen zsírsavakban és vitaminokban gazdag olajok különösen pozitív hatással vannak az egészségünkre. Egyre többen tudjuk ezt, mégis sokan vannak, akik nincsenek tisztában azzal, hogy mennyire különbözik egymástól a kétféle olaj előállítási technológiája és maga a termék, amit kapunk.

 dsc_6155

(A képen bal oldalt az extrahált szőlőmagolaj, jobb oldalt hidegen sajtolt szőlőmagolajunk.)

Mit is jelent az, hogy extrahált olaj?

A szilárd-folyadék oldószeres extrakció során a magból extrahálással és finomítással állítják elő az étolajat. A megtisztított magot aprítják, amely elősegíti az olaj könnyebb kinyerését. A magőrleményt pörkölik, majd préselik. A préselés után az extraháló berendezésbe oldószert juttatnak a présmaradványra, ami jellemzően hexán. Ennek célja a nagyobb olajkihozatal. A présmaradékot elvezetik, az olaj finomítása megkezdődik. Nyálkátlanítanak és savtalanítanak, illetve szín-és szagtalanítanak, ezután történik a palackozás. Előnyük, hogy magas a kihozataluk, ezáltal olcsóbban értékesíthetőek ezek az olajok.

 Amit mi teszünk a magokkal:

A hidegen sajtolás során a szárított, megtisztított magokat hőkezelés nélkül préseljük. A hőmérsékletemelkedés kizárólag a fizikai súrlódás miatt következik be. A préselés után az esetlegesen fennmaradó szennyeződések eltávolítása végett szűrjük az olajat. Az olajgyártás a palackba töltéssel zárul. A kihozatal magtól függően változó, de mindig kevesebb, mint az extrahált olajok esetében. A hidegen sajtolt olajok jelentős mennyiségben tartalmaznak palmitinsavat, sztearinsavat, linol- és linolénsavat, E-vitamint illetve antioxidáns vegyületeket is.

Extrahálás vs. hidegen sajtolás:

Az extrahálás során felhasznált hexánt kőolaj finomításával állítják elő. A hidegsajtolásnál viszont semmiféle adalékanyagot nem használunk fel, csupán mechanikusan préseljük a magokat. A hevítéssel és az oldószeres kezeléssel az olajok beltartalmi értéke is változik. Az értékes, zsírban oldódó vitaminok (pl.: Az E-vitamin, tokoferol) hőérzékeny vegyületek, hő hatására elbomlanak. Ezért is fontos, hogy a hidegen sajtolt olajok esetén a hőfok nem mehet 40°C fölé, így ezekben nagyobb mennyiségben megtalálható ez a vitamin, mint az extrahált olajokban, így nagyobb mennyiségben is tud hasznosulni szervezetünkben.

A másik fő pozitív tulajdonsága a hidegen sajtolt olajoknak az, hogy nincsenek dezodorálva, így a magra jellemző ízűek, színűek, illetve illatúak maradnak, ezáltal az étkezésbe is könnyebben beilleszthetőek. Akár utólagos ízesítéshez is használhatjuk azokat.

Láthatjuk, hogy nagyon nagy különbség van a két módszer között. Az üvegen a feliratról, „szőlőmagolaj”, egyből arra asszociálunk, hogy milyen egészséges. Gondoljunk bele, hogy egy év alatt mennyi vegyszert viszünk be a szervezetünkbe ezekkel a pici adagokkal, ha az extrahált, hexános olajat fogyasztjuk. El kell gondolkozni, hogy mi a fontosabb számunkra: hogy egy egészséges olajat választunk, vagy csak levesszük a polcról a legolcsóbb, vegyszeres változatot. Az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű zsírbevitel. Ezt ajánlott vegyszer és adalékanyag-mentes, minőségi, hidegen sajtolt olajokból fedezni.

Kapcsolódó termékek