Grapoila / Receptek / Étel receptek / Sültkarfiol-krémleves
Sültkarfiol-krémleves
Hozzávalók:
- 1 egész karfiol
- 100 g bacon
- 2 ek. hidegen sajtolt repceolaj
- 200 ml húsleves vagy zöldségalaplé
- 200 ml tejszín
- tálaláshoz hidegen sajtolt dióolaj
A sütőt 200 fokra előmelegítettem. A karfiolt rózsáira bontottam, de nem dobtam ki a zsenge belső leveleket sem. Egy tepsiben szétszórtam őket, rádobáltam a kockára vágott bacont (ez a mozdulat kihagyható, ha vega változatot szeretnénk készíteni), majd meglocsoltam szép sárga repceolajjal.
A tepsit a forró sütőbe raktam 40 percre (egyszer megforgattam a karfiolokat), majd mikor elkészült egy lábasba halmoztam a tepsi teljes tartalmát. Felöntöttem az alaplével és a tejszínnel, botmixerrel összeturmixoltam, majd megvártam míg felforr. Egy marék baconkockát pirítottam még a tálaláshoz. A levest a tányérban még egy kis diólajjal is meglocsoltam, de egy pár forgács parmezán is jót tesz neki.