Grapoila / Receptek / Étel receptek / Indiai fűszeres lencse
Indiai fűszeres lencse
Hozzávalók:
A lencsét és a babot beáztatom 4-5 órára langyos vízbe.
A vegyes olajat felmelegítem, beleszórom az apróra vágott hagymát, gyömbért, a zöldpaprika felét és a répát lereszelve. Így dinsztelem nagyon alacsony lángon, amíg teljesen össze nem esik. Ekkor beleszórom a fűszereket: koriandert, garam masalat, csilit, pirospaprikát, borsot, fűszerköményt, erőspistát, apróra vágott petrezselyemszárat, paradicsomsűrítményt és a paradicsomot. Az egészet összekeverem és ráöntöm az átmosott hüvelyeseket (a lencsének csak a felét, mert gyorsabban megfő, mint a bab, így egyik része krémessé teszi az ételt, míg a később hozzáadott része egyben marad), majd felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje. Kislángon 2,5-3 órán keresztül főzöm, kb. 2 óra után öntöm bele a második adag lencsét.
Amikor már minden puha, felöntöm a tejszínnel, és beleszórom a maradék zöldpaprikát. Az elején beledobált paprika már elvesztette a színét, és teljesen egyesült az étellel, ezek a friss darabok nem sokat főnek, így megmarad a színük. A tejszínnel összeforralom, 20 perc-fél órát még (szintén kis lángon) főzöm, majd megszórom a petrezselyem apróra vágott levelével, és tálalom.