Grapoila    /    Receptek    /    Étel receptek    /    Indiai fűszeres lencse


Indiai fűszeres lencse

Hozzávalók:

-  2 nagy hüvelykujjnyi gyömbér
-  1 tk. fűszerkömény
-  1 ek. őrölt vagy mozsárral frissen megtört koriandermag
-  1 db paradicsom
-  500 g lencse
-  2 ek. garam masala
-  3 ek. paradicsom sűrítmény
-  300 g apró szemű fehér bab
-  csili ízlés szerint
-  1 csokor petrezselyemzöld
-  1 db répa
-  1 ek. pirospaprika
-  2 ek. erőspista vagy házi sóban elrakott darált pirospaprika
-  3 db zöldpaprika
-  1 tk. bors
-  250 ml tejszín
-  fél rúd póréhagyma
-  csili ízlés szerint
-  1 ek. pirospaprika
-  500 g lencse
-  1 tk. bors
-  300 g apró szemű fehér bab
-  1 tk. fűszerkömény
-  1 db répa
-  1 db paradicsom
-  3 db zöldpaprika
-  3 ek. paradicsom sűrítmény
-  fél rúd póréhagyma
-  1 csokor petrezselyemzöld
-  2 nagy hüvelykujjnyi gyömbér
-  2 ek. erőspista vagy házi sóban elrakott darált pirospaprika
-  1 ek. őrölt vagy mozsárral frissen megtört koriandermag
-  250 ml tejszín
-  2 ek. garam masala
-  500 g lencse
-  300 g apró szemű fehér bab
-  1 db répa
-  3 db zöldpaprika
-  fél rúd póréhagyma
-  2 nagy hüvelykujjnyi gyömbér
-  1 ek. őrölt vagy mozsárral frissen megtört koriandermag
-  2 ek. garam masala
-  csili ízlés szerint
-  1 ek. pirospaprika
-  1 tk. bors
-  1 tk. fűszerkömény
-  1 db paradicsom
-  3 ek. paradicsom sűrítmény
-  1 csokor petrezselyemzöld
-  2 ek. erőspista vagy házi sóban elrakott darált pirospaprika
-  250 ml tejszín

A lencsét és a babot beáztatom 4-5 órára langyos vízbe.

A vegyes olajat felmelegítem, beleszórom az apróra vágott hagymát, gyömbért, a zöldpaprika felét és a répát lereszelve. Így dinsztelem nagyon alacsony lángon, amíg teljesen össze nem esik. Ekkor beleszórom a fűszereket: koriandert, garam masalat, csilit, pirospaprikát, borsot, fűszerköményt, erőspistát, apróra vágott petrezselyemszárat, paradicsomsűrítményt és a paradicsomot. Az egészet összekeverem és ráöntöm az átmosott hüvelyeseket (a lencsének csak a felét, mert gyorsabban megfő, mint a bab, így egyik része krémessé teszi az ételt, míg a később hozzáadott része egyben marad), majd felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje. Kislángon 2,5-3 órán keresztül főzöm, kb. 2 óra után öntöm bele a második adag lencsét.

Amikor már minden puha, felöntöm a tejszínnel, és beleszórom a maradék zöldpaprikát. Az elején beledobált paprika már elvesztette a színét, és teljesen egyesült az étellel, ezek a friss darabok nem sokat főnek, így megmarad a színük. A tejszínnel összeforralom, 20 perc-fél órát még (szintén kis lángon) főzöm, majd megszórom a petrezselyem apróra vágott levelével, és tálalom.