Grapoila    /    Receptek    /    Étel receptek    /    Fetás céklakrém & tojáskrém


Fetás céklakrém & tojáskrém

Hozzávalók:

-  7 db tojás
-  1 tojássárgája
-  1 tk. frissen facsart citromlé
-  1 tk. mustár
-  1 ek. tejföl
-  2 szál újhagyma
-  só
-  bors
-  300 g cékla
-  200 g feta
-  1 ek. balzsamecet
-  sok-sok frissen őrölt bors
 

Tojáskrém:

A tojásokat forrásban lévő vízben főzöm 10 percig, így kemények lesznek, de szép sárga marad a közepük. A tojássárgájához nagyon lassan elkezdem csorgatni a napraforgóolajat, és habverővel folyamatosan keverem. Egyre kevésbé kell óvatosan önteni, mert egyre gyorsabban tudja felvenni a tojás az olajat. Csak az eleje a kritikus, akkor még könnyen kicsapódhat a tojás. Ekkor sincs vész, csak egy kicsit több majonéz lesz. Ilyenkor újra kell kezdeni, és a bőven csorgatós fázisnál hozzáadni az előzőleg elrontott adagot. A lényeg, hogy a végén nagyjából ilyen állaga legyen:

A majonézhez sót, borsot, mustárt és citromlevet adok.

A megfőtt tojásokat megpucolom, majd tojásvágóval felvágom, és beleszórom a majonézbe. Adok még hozzá egy evőkanál tejfölt és apróra vágott újhagymát (petrezselyem is nagyon illene hozzá, csak nekem nem volt itthon). Fontos, hogy hagyni kell jól lehűlni, akár másnapig is.

 

Céklakrém:

A céklát vízben héjával együtt megfőzöm, kb. 20 perc alatt. Kiskanállal lepucolom a héját, majd darabokra vágom és egy tálba helyezem a fetával együtt. Botmixerrel összeturmixolom, de nem tökéletesen krémesre, hanem úgy, hogy kisebb darabok még maradjanak benne. Ezután hozzáadom a balzsamecetet és a dióolajat, majd borozom (sózni nem kell a feta miatt). Természetesen ennek a krémnek is jól le kell hűlnie.

Ezután már csak a kenyérpirítás és a zöldségszeletelés van hátra!