Receptek

Tökfőzelék tökmagliszttel

  Hogyan dobjunk fel egy tökfőzeléket? Tökliszttel! Nem csak azért, mert vicces és zöld, hanem mert gluténmentes is. Ha meg már minden tökös, akkor a zsiradék is tökmagolaj legyen! :-) Hozzávalók (6 személyre): 700 g tök 2 fej hagyma 3 ek. tökmagolaj 2 dl víz…

Bővebben

Omega-3 körözött

A lenmagolaj kesernyésségét elveszi a kömény, és jól illik hozzá a juhtúró is. Így nem kell evőkanállal, "nyelvnyújtogatva" bevinni a napi Omega 3 adagot a szervezetünkbe.   Hozzávalók: 250 g juhtúró 2 ek. lenmagolaj 1 ek. fűszerpaprikamag-olaj 1 tk. fűszerkömény 1 ek reszelt hagyma A…

Bővebben

Mákfagyi

  Az év divatja a mindenféle fekete étel. Fekete a hamburger zsemléstől, mindenestől, feketék a tészták, fekete minden. A fekete fagyit is kitalálták már, bár elvileg fekete szezámmal készül. Én egy mákos változatot készítettem, ami inkább szürke lett. :-) A recept és a mákfagyi képe…

Bővebben

Mandulás joghurttorta

Most ismét szamócás/epres recept következik, de ez a süti épp olyan jó cseresznyével vagy barackkal is. Hozzávalók: 375 g joghurt 2 tojás 150 g cukor 100 ml dióolaj csipet só 1 rúd vanília 1 citrom héja 250 g mandulaliszt 1,5 tk. sütőpor 1 tk. szódabikarbóna…

Bővebben

Kendermagos sajtkrém és kolbászos szendvicskrém

Kendermagos sajtkrém: - 500 g mascarpone - 2 ek. szárított bazsalikom - 5 ek. kendermagkrém - só, bors ízlés szerint Összekeverjük és megkenjük vele a szendvicseket, de mártogatósnak is jó. Pirított napraforgó maggal és rukkolával díszítve kellemes ízkombinációt kapunk.   Kendermagos kolbászos szendvicskrém: - 500…

Bővebben

Paprikaolajos krumplipüré szezámos szűzzel

Ez a recept tökéletesen mintázza az olajok egyszerű felhasználhatóságát. Könnyen és gyorsan tehetünk különlegessé egy hétköznapi ételt. Például a krumplipürét. Persze én egy kicsit még megbolondítottam tormával, mert most elérhető a friss torma! :-) Egy nem túl kirívó húst sütöttem mellé, hogy ezúttal a köretre fókuszáljunk. Hozzávalók…

Bővebben

Eperkrémleves mákolajjal

Még egy kis szamócás recept. Ennél már csak a szamóca tejszínhabbal gyorsabb. Hozzávalók: 300 ml tejszín 100 ml víz 750 g eper 1 vaníliarúd (már kikapart) 3 ek. cukor fél citrom leve 40 ml mákolaj Az epret megtisztítottam, majd kézzel összenyomkodtam egy lábasban. Hozzáadtam a…

Bővebben

Mandulakrémes málna-mousse

Hozzávalók: 400 g málna 1 ek. cukor 1 ek. mandulakrém 1 tk. zselatinpor 2 tojás (kettéválasztva) 2 ek. porcukor 1 ek. birsalmaecet (vagy bármilyen lágy ecet) 200+100 ml tejszín csipet só A málnát egy lábasban kézzel (vagy krupmlinyomóval) kicsit összetörtem, hozzáadtam 1 ek. cukrot és…

Bővebben

Színes fonott kalács

Ez egy nagyon egyszerű, klasszikus kalácsrecept színesítve. Szó szerint. A maglisztek fehérje- és ásványianyag-tartalma kiemelkedő, így tápértékben is többet ad a kalácsunk. Hozzávalók: 2,5 dl tej 70 g cukor 25 g élesztő 400 g + 30 g búzaliszt + szóráshoz 50 g vaj 2 tojás…

Bővebben

Sültkarfiol-krémleves

Hozzávalók: 1 egész karfiol 100 g bacon 2 ek. hidegen sajtolt repceolaj 200 ml húsleves vagy zöldségalaplé 200 ml tejszín tálaláshoz hidegen sajtolt dióolaj A sütőt 200 fokra előmelegítettem. A karfiolt rózsáira bontottam, de nem dobtam ki a zsenge belső leveleket sem. Egy tepsiben szétszórtam…

Bővebben

Aszalt szilvás céklasaláta

Hozzávalók: 3 cékla 1 marék dió 100 g joghurt 2+2 ek. dióolaj 1 ek. balzsameet 1 marék aszalt szilva néhány szelet brie sajt só bors A céklát megmostam és forró vízben fél órát főztem. A vízből kivettem, majd kiskanállal lepucoltam a héját. Már nem emlékszem,…

Bővebben

Almás-diós apró tekercsek

Hozzávalók: 1 tekercs leveles tészta (bolti, vagy házi) 1 marék dió 2 ek. dióolaj 1 púpos ek. fahéj 3 ek. porcukor 1 alma A sütőt előmelegítettem 170 fokra, légkeverésesre. A tésztát kinyújtottam (a boltit csak ki kell tekerni ), majd megkentem dióolajjal. Megszórtam fahéjjal és…

Bővebben