Étel receptek

Paprikaolajos krumplipüré szezámos szűzzel

Ez a recept tökéletesen mintázza az olajok egyszerű felhasználhatóságát. Könnyen és gyorsan tehetünk különlegessé egy hétköznapi ételt. Például a krumplipürét. Persze én egy kicsit még megbolondítottam tormával, mert most elérhető a friss torma! :-) Egy nem túl kirívó húst sütöttem mellé, hogy ezúttal a köretre fókuszáljunk. Hozzávalók…

Bővebben

Eperkrémleves mákolajjal

Még egy kis szamócás recept. Ennél már csak a szamóca tejszínhabbal gyorsabb. Hozzávalók: 300 ml tejszín 100 ml víz 750 g eper 1 vaníliarúd (már kikapart) 3 ek. cukor fél citrom leve 40 ml mákolaj Az epret megtisztítottam, majd kézzel összenyomkodtam egy lábasban. Hozzáadtam a…

Bővebben

Mandulakrémes málna-mousse

Hozzávalók: 400 g málna 1 ek. cukor 1 ek. mandulakrém 1 tk. zselatinpor 2 tojás (kettéválasztva) 2 ek. porcukor 1 ek. birsalmaecet (vagy bármilyen lágy ecet) 200+100 ml tejszín csipet só A málnát egy lábasban kézzel (vagy krupmlinyomóval) kicsit összetörtem, hozzáadtam 1 ek. cukrot és…

Bővebben

Színes fonott kalács

Ez egy nagyon egyszerű, klasszikus kalácsrecept színesítve. Szó szerint. A maglisztek fehérje- és ásványianyag-tartalma kiemelkedő, így tápértékben is többet ad a kalácsunk. Hozzávalók: 2,5 dl tej 70 g cukor 25 g élesztő 400 g + 30 g búzaliszt + szóráshoz 50 g vaj 2 tojás…

Bővebben

Sültkarfiol-krémleves

Hozzávalók: 1 egész karfiol 100 g bacon 2 ek. hidegen sajtolt repceolaj 200 ml húsleves vagy zöldségalaplé 200 ml tejszín tálaláshoz hidegen sajtolt dióolaj A sütőt 200 fokra előmelegítettem. A karfiolt rózsáira bontottam, de nem dobtam ki a zsenge belső leveleket sem. Egy tepsiben szétszórtam…

Bővebben

Aszalt szilvás céklasaláta

Hozzávalók: 3 cékla 1 marék dió 100 g joghurt 2+2 ek. dióolaj 1 ek. balzsameet 1 marék aszalt szilva néhány szelet brie sajt só bors A céklát megmostam és forró vízben fél órát főztem. A vízből kivettem, majd kiskanállal lepucoltam a héját. Már nem emlékszem,…

Bővebben

Almás-diós apró tekercsek

Hozzávalók: 1 tekercs leveles tészta (bolti, vagy házi) 1 marék dió 2 ek. dióolaj 1 púpos ek. fahéj 3 ek. porcukor 1 alma A sütőt előmelegítettem 170 fokra, légkeverésesre. A tésztát kinyújtottam (a boltit csak ki kell tekerni ), majd megkentem dióolajjal. Megszórtam fahéjjal és…

Bővebben

Ponty ikra sütve

A ponty ikrát általában a halászlében látjuk, de lehet belőle önálló étel is. Hozzávalók: 500 g ponyt ikra 2 szál újhagyma 1 csili 1 ek. házi sóban eltett erőspaprika (vagy só) 1 csokor petrezselyem 2 ek. máriatövismag-olaj 2 ek. dióolaj frissen őrölt bors tálaláshoz: vaj,…

Bővebben

Gyoza

Hozzávalók: 200 g búzaliszt 40 g szezámmagliszt + a felület lisztezéséhez 140 ml forró víz 1 tk. só 500 g darált sertéshús 200 g laskagomba 1 szál újhagyma 1 gerezd fokhagyma 2 ek. szójaszósz ujjnyi gyömbér 150 g kelkáposzta 1 tk. só frissen őrölt bors…

Bővebben

Mandulalisztes gluténmentes keksz

Ez a keksz is egy gluténmentes rendezvényre készült, ott mandulaliszt és máriatövisliszt keverékéből állítottam össze. Ez a hozzávalók között zárójelben szerepel, mert a képen szereplő kekszekben csak mandulaliszt volt. Azóta kendermagliszt hozzáadásával is elkészítettem, és úgy is nagyon finom. Hozzávalók: 55 g cukor 225 g…

Bővebben

Sütőtökös kuglóf

Hozzávalók: 300 g sütőtök (50 percig sütöttem, mézzel kicsit meglocsolva) 200 g vaj 2 ek. tökmagolaj 200 g cukor 5 tojás kettéválasztva 450 g liszt 1 csomag sütőpor 1 citrom héja (bio) 1 kk. vaníliakivonat 1 tk. ötfűszerkeverék 250 g mascarpone 50 g joghurt 25…

Bővebben

Mustáros sült csirke

Hozzávalók: kb. 1,5 kg-os egész csirke fél répa reszelve kakukkfű frissen őrölt bors sóban eltett csípőspaprika (vagy erős pista) 1 gerezd fokhagyma 1 ek. mustárliszt 1 ek. hidegen sajtolt napraforgómag-olaj 1 tk. borecet 1 ek. méz A páchoz a répát és a fokhagymát a kislyukú…

Bővebben