Receptek

Fokhagymás kenyér bio repcemagolajjal

Hozzávalók: 450 g búzaliszt 50 g mustármagliszt 1-2 gerezd fokhagyma 2 tk. só 1 ek. méz 3 cl hidegen sajtolt bio repceolaj 20 g élesztő   Elkészítés Az összetevőket összegyúrjuk, 1,5 órán át lefedve kelesztjük kilisztezett tálban. Begyújtjuk a sütőt, belehelyezzük a sütőformát, a tésztát…

Bővebben

Sütőtökpite

Életem első sütőtökpitéjét sütöttem, a sok-sok éve folyamatosan olvasott receptek alapján, persze saját maglisztes tésztával. Annyira selymesen finom. Most van tökszezon, ki kell próbálni! Hozzávalók: A tésztához: 250 g búzaliszt 25 g mákliszt 25 g tökmagliszt 100 g cukor 200 g vaj 1 tojás +…

Bővebben

Gluténmentes szezámlisztes, ötfűszeres torta

Egy gluténmentes rendezvényre sütöttem meg ezt a tortát, amit a próbanapon tejcsokival (ez látható a képen), élesben pedig étcsokival csináltam. Egész más lett a kettő, de a szavazatok alapján nem eldönthető, hogy melyik a jobb. (Nekem az étcsokis jobban ízlett. :-) ) Így aztán mindkettőt…

Bővebben

Fehérbabkrém pitával

Ez a picike fehérbab egy éjszakás áztatós. Péntek este hideg vízbe raktam, másnap délelőtt főzhető volt. Ráadásul kuktával még tovább gyorsítottam a főzési folyamaton. Hozzávalók: 100 g fehérbab (egy éjszakára beáztatva) 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 2 ek. hidegen sajtolt szezámmagolaj 1 citrom héja…

Bővebben

Saláta diómajonézzel

A házi majonéz azért nagyon jó, mert attól függően, hogy milyen olajat adunk a tojáshoz, rendkívül változatos öntetet, szósz-alapot készíthetünk. Ez a saláta is gyakorlatilag a dióolajról szólt, csak majonéz formában. Hozzávalók: 2 nagy marék vegyes salátalevél 2 szelet barnakenyér fél rúd száraz kolbász 70…

Bővebben

Mustármaglisztes tészta szűzpecsenyével

A mustárliszt az angol mustárporral megegyező csípős, okkersárga mustármagdara. Érdekes, hogy a mustármagolaj egyáltalán nem csíp, míg a liszt erős. A kifőzött tészta már sokat veszít a  nyers mustárízéből. Hozzávalók: 500 g szűzpecsenye 200 g búzaliszt 50 g mustármagliszt 4 tojás só frissen őrölt bors…

Bővebben

Gerslis egytál

Ezerféleképpen lehet használni, salátákba, köretként, vagy egytálételekhez. Ez most egy húsos egytál. Hozzávalók: 500 g sertéstarja 2 ek. hidegen sajtolt repceolaj 2 db zöld hegyes erős paprika 2 újhagyma zöldje 1 marék petrezselyemzöld 170 g gersli 100 g feta + leve 100 g bébispenót só…

Bővebben

Mákosrakás-torta

Máglyarakás és mákosguba kereszteződése tortaformában. Egy kis tökliszttel még tovább bolondítottam. Hozzávalók: 250 g szárazabb zsemle 5 tojás (ebből 4 kettéválasztva) 100 g cukor 400 ml tej 25 g sárgabaracklekvár 25 g tökmagliszt 25 g mákliszt 50 g cukor 2 alma fél citrom leve 25…

Bővebben

Hagymás szilvalekvár

Piacos szerzemény: tökéletes szilva. Az elkészült lekvárt/chutney-t sokféleképpen használtam fel, szendvicsbe camembert-rel, szalámis melegszendvicsbe, dijoni mustáros csülök mellé. Hozzávalók (kb. 3 db 200g-os üvegbe): 2 ek. hidegen sajtolt kukoricacsíra-olaj 2 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 kg szilva 6 szem szegfűszeg késhegynyi szárított csili A…

Bővebben

Fehérbab mustáros fasírttal

Ebben a receptben a bab a főszereplő! Azaz tulajdonképpen a köret. A hús ezért egyszerűbb ízesítést kapott. Igazából a bab önmagában vegetáriánus fogásként is megállná a helyét. Ne felejtsük el, hogy a babot egy nappal a főzés előtt be kell áztatni! Hozzávalók: 2 ek. hidegen…

Bővebben

Tökmaglisztes kovászolt kenyér

Kovász: 30 dkg rozsliszt 3 dl langyos víz 1/2 kávéskanál szárított élesztő A szárított élesztőt keverjük össze a vízzel, majd dolgozzuk össze az átszitált liszttel. Fedjük le és érleljük 20 órát. Tészta: 25 dkg búza fehér liszt 10 dkg rozsliszt 15 dkg tökmagliszt 2,5 dl…

Bővebben

Szezámmaglisztes sajtos rúd

Elkészítés: A sajtot lereszeljük, a többi hozzávalót összedolgozzuk, és néhány percig gyúrjuk, amíg sima nem lesz a tészta. Amikor ruganyosra dolgoztuk, két egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formázunk és a hűtőben fél óráig pihentetjük. Ezután kicsit átdolgozzuk, kinyújtjuk az egyik tésztát olyan vékonyra, amennyire lehet…

Bővebben