Tökmaglisztes kovászolt kenyér

Közzétéve: 2016. okt 26.

Kovász:

30 dkg rozsliszt

3 dl langyos víz

1/2 kávéskanál szárított élesztő

A szárított élesztőt keverjük össze a vízzel, majd dolgozzuk össze az átszitált liszttel. Fedjük le és érleljük 20 órát.

Tészta:

25 dkg búza fehér liszt

10 dkg rozsliszt

15 dkg tökmagliszt

2,5 dl kéz meleg víz

1-1,5 tk. só

1,5 kk. szárított élesztő

tökmagolaj

1

A lisztet szitáljuk át a sóval. A kovász tetejére szórjuk rá az élesztőt, öntsük rá a vizet, majd keverjük össze. Kis részletekben adjuk hozzá a lisztet, majd dolgozzuk össze. Ha már nehéz a keverés, kézzel folytassuk a dagasztást nyújtólapon. Amint a tészta ruganyossá válik, formáljunk belőle cipót és kelesszük lefedve, meleg helyen 40-50 percig. Majd gyúrjuk ki belőle a levegőt, tegyük egy kb. 25 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt lábosba. Kelesszük még 30 percet, közben a sütőt melegítsük elő. Ha megkelt, vágjuk be a tetejét tetszés szerinti alakban, kenjük le tökmagolajjal, a fedőt spricceljük meg belülről vízzel, majd lefedve 45 percig süssük nagy lángon. Majd fedő nélkül még negyed órát pirítsuk.

4

Kapcsolódó termékek

Tökmagliszt

Lisztünket héjnélküli olajtökből készítjük, íze és illata jellegzetes, színe élénkzöld. Rendszeres fogyasztása jótékony hatással van a hólyag- és prosztata-megbetegedésekre. Igen…

Bővebben
Tökmagolaj

Tökmagolaj

A tökmagolaj különleges ízvilágú olajunk lágy, vöröses színű. Olajunk kanadai tökből, a bébiételgyártás melléktermékeként keletkező magokból, pörkölés nélkül készül. Egyedisége is…

Bővebben