Kéztisztítás házon kívül – CSAK természetesen!

 

„Terepen” sem kivitelezhetetlen az alapos „kézmosás”, csak nem szappan és víz, hanem egy 70%-os alkoholt tartalmazó kéztisztítószer szükséges hozzá. Aki végignézte az előző blogbejegyzéshez belinkelt oktatóvideót, az már pontosan tudja, hogy kéztisztítószerek esetén is követnünk kell a protokollt, azaz annak is a szappanozásnál begyakorolt mozdulatokkal kell történnie.

Aki lemaradt róla, itt megnézheti (2 perctől): SOTE oktatóvideó

A szakemberek azt javasolják, hogy az alkoholos kéztisztítószerrel alaposan bedörzsölt kezünket első körben töröljük szárazra, hogy eltávolítsuk róla a kórokozók „mobilizálható” részét, majd végezzük el újra a kéztisztítást, viszont a második körben már hagyjuk a szert a kezünkön megszáradni, mert az alkoholnak is idő kell ahhoz, hogy leszámoljon a kórokozókkal.

 

Milyen a jó kéztisztítószer?

 

Ha hatékonyság szempontjából közelítjük meg a kérdést, jelen helyzetben az a jó kéztisztítószer, amely vírusok ellen is hatásos (virucid), azaz 70% alkoholt tartalmaz, se többet, se kevesebbet. De nagyon nagy bajban lennénk, főleg a bőrünk, ha vadul locsolnánk rá a tömény alkoholt, ezért a gyártók többsége szintetikusan előállított glicerint és egyéb, bőrtáplálónak mondott adalékanyagokat kever a vízzel higított etil-alkoholhoz vagy a mesterséges izopropil-alkoholhoz. Az arányokra persze ügyelni kell, mert a glicerin „túladagolása” pont az eredeti céllal ellentétes hatást fejt ki. A kiindulási alap tehát a vízzel higított, glicerines alkohol. Ám ha tudatos vásárlóként egy pillantást vetünk az összetevők listájára, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a legtöbb készítményben, bizony, akadnak olyan összetevők, melyek a bőrön át felszívódva a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetőek szervezetbarátnak, a környezeti terhelésről nem is beszélve. Ha kőolajszármazékokba, parabénekbe, polietilén-glikolba (PEG), sodium-lauryl-sulfate-ba (SLS), triclosanba, szintetikus emulgeátorokba, műanyag alapú zselésítőkbe (pl. carbomer, polimerek) botlunk, érdemes tovább keresgélni.

 

Ráadásul a legtöbb kéztisztítószer csak fertőtlenítő funkciót lát el, így nem ússzuk meg a kézkrém rendszeres használatát, ha meg akarjuk előzni a hámréteg kiszáradására figyelmeztető kellemetlen, viszkető, csípő érzést. Ezzel pedig elérkeztünk a kéztisztítószerek másodlagos, érzékszervi megítéléséhez, amelybe nemcsak a bőrre gyakorolt hatás, illetve bőrérzet, hanem a tömény vegyszerszag is beletartozik. Utóbbiért elvileg az alkohol a felelős, bár akiben feldereng a legutóbbi forralt borozás, rájön, hogy nem épp ehhez az illathoz van szokva. De ne kalandozzunk el a témától. Ha már kénytelenek vagyunk házon kívül kéztisztító szerekhez nyúlni, keressünk olyan megoldást, melyben nincsenek kifogásolható alapanyagok, és a bőrünket nem, csak a kórokozókat nyírja ki. A szintetikus vegyszerektől ilyesmit ne várjunk, viszont a természet csak úgy ontja magából a kézenfekvő megoldásokat.

 

A kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmazó kéztisztítószerek lehetnek ugyanolyan hatékonyak, mint az „ipariak”?

 

Igen, hiszen ugyanolyan töménységű alkoholt tartalmaznak, csak nem kémiai úton előállítottat, hanem természetes forrásból származót. És ha ehhez szakértelemmel és jó érzékkel bőrápoló tulajdonságú növényi hatóanyagokat és egy finom, 100%-os tisztaságú, természetes illóolajat adunk, akkor olyan kéztisztító folyadék keveredik ki belőle, melyet valóban öröm lesz használni.

 

A Grapoila kéztisztító- és ápoló folyadék növényi hatóanyagai tökéletesen ellensúlyozzák az alkohol szárító hatását és bársonyosan puhává varázsolják a bőrt, így a kéztisztítás felér egy alapos kézkrémezéssel is, azaz 2 in 1. Az irritációnak kitett bőr hálás lesz a gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatású római kamillavíz és bio aloe vera, a hidratáló hatású panthenol és növényi glicerin áldásos hatásáért. A frissítő fodormentaillatról pedig írhatnánk, hogy csak hab a tortán, de az igazság az, hogy jóval több ennél. A fodormenta illóolaja bőrtisztító, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató, viszketéscsillapító és légúttisztító hatású, sőt, fertőtlenítő tulajdonsággal bír, akárcsak a kamilla és az aloe vera, melyekkel együtt tovább erősíti az alkohol vírusellenes hatását. A mentafélék közül pedig azért esett a választásunk a fodormentára, mert ez a legkíméletesebb a bőrhöz, ezáltal kéztisztító és ápoló folyadékunkat az érzékeny, ekcémára hajlamos bőrűek is bátran használhatják.  

 

Amit még feltétlenül tudni kell a Grapoila kéztisztító folyadékáról:

  • Mi imádjuk, mert hatásos, természetes és csodás illatú.
  • A címkén (termékben) szereplő valamennyi összetevő növényi forrásból származik.
  • Nem kell a kézről leöblíteni (nem is célszerű).
  • Hidratáló összetevői miatt felületfertőtlenítésre nem alkalmas.

A Grapoila kéztisztító- és ápoló folyadék hatóanyagai:

  • 70%-os növényi alkohol
  • római kamillavíz
  • növényi glicerin
  • bio aloe vera gél
  • panthenol (B5 provitamin)
  • 100% tisztaságú, természetes fodormenta illóolaj

A Grapoila kéztisztító- és ápoló folyadék összetevői (minden természetes forrásból!):

INGREDIENTS (INCI): ALCOHOL (ETHANOL, CAS: 64-17-05, EC: 200-578-6), ANTHEMIS NOBILIS (CHAMOMILLE)
FLOWER WATER, GLYCERIN, MENTHA SPICATA OIL, COCAMIDOPROPYL BETAINE, ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE,
PANTHENOL, AQUA, CITRIC ACID, SODIUM BENZOATE, POTASSIUM SORBATE, LIMONENE*, LINALOOL*
*Az illóolaj természetes összetevői.