Grapoila / Receptek / Étel receptek / Sütőtökpite
Sütőtökpite
Hozzávalók:
Ha van egy kis maradék sütőtökünk, most jó hasznát vesszük. Ha nincs, akkor - ízlés szerint mézzel lecsurgatva - süssünk meg egy feldarabolt, kimagozott tököt a sütőben.
A tésztához liszteket és a cukrot összekeverjük, majd a kockákra vágott hideg vajat hideg kézzel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgáját, óvatosan összegyúrjuk, majd befóliázzuk és (min.) egy órára a hűtőbe tesszük.
Törjük össze villával a sült tököt, majd adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot, a fűszereket és a tejszínt is, ezután keverjük össze habverővel.
A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk ki belisztezett gyúródeszkán, majd a nyújtófa segítségével emeljük át egy piteformába. A kilógó széleket vágjuk le. A tészta megemelkedését úgy előzhetjük meg, hogy ráterítünk egy sütőpapírt és rizst vagy babot szórunk rá. Így sütjük 150 fokon, légkeveréses funkción 15 percig, ezután sütőpapírostul levesszük róla a nehezéket és még 10 percig sütjük. Ezután beleöntjük a krémet, és ismét 15 percre betoljuk a sütőbe, addíg, amíg nagyjából megszilárdul a teteje. (Szilárddá majd csak akkor válik, amikor teljesen kihűl.)