Grapoila / Receptek / Étel receptek / Füstölt halfilé salátaágyon
Füstölt halfilé salátaágyon
Hozzávalók:
Pácoljuk be a harcsafilét annyi páclében (kb. 3 l víz + sonkapác + só), amennyi elfedi a halszeleteket és tegyük 24 órára a hűtőbe. A pácléből kivett halat – forgatás nélkül – füstöljük kb. 1,5 órán keresztül egy asztali halfüstölő szett segítségével. A meleg füstben gyakorlatilag omlóssá fő a hal, melynek jele, hogy a filé mindkét oldala egyenletesen bebarnul (csak belül marad kissé vöröses a hús).
Grapoila tipp: tegyünk alufóliát a forgács alá, illetve a rácsra, a hal alá is, előbbi a takarítást könnyíti meg, utóbbi pedig szaftosabban tartja a halat, így jobban összeérnek az ízek.
Készítsünk salátaágyat a hal alá, ízlés szerinti összeállításban, majd locsoljunk rá egy kis mustármagolajat. Aki a pikánsabb ízeket kedveli, az használjon pár csepp csípős paprikamagolajat is. Óvatosan fektessük a halszeleteket a salátaágyra.
Különleges vendégváró előétel, melyhez remekül passzol a rozé.