Grapoila    /    Receptek    /    Étel receptek    /    Máktejes és zabtejes palacsinta


Máktejes és zabtejes palacsinta

Hozzávalók:

-  1 kk. só (máktejes változathoz)
-  1 ek. útifűmaghéj (zabtejes változathoz)
-  4-5 dl víz (máktejes változathoz)
-  4-5 dl víz (zabtejes változathoz)
-  12 dkg finomliszt (lehet gm. liszt is) (máktejes változathoz)
-  5 dkg zab (zabtejes változathoz)
-  1 kk. só (zabtejes változathoz)
-  2 db tojás (máktejes változathoz)
-  1 kk. porélesztő (zabtejes változathoz)
-  10 dkg finomliszt (lehet gm. liszt is) (zabtejes változathoz)
-  10 dkg finomliszt (lehet gm. liszt is) (zabtejes változathoz)
-  12 dkg finomliszt (lehet gm. liszt is) (máktejes változathoz)
-  1 ek. útifűmaghéj (zabtejes változathoz)
-  2 db tojás (máktejes változathoz)
-  4-5 dl víz (zabtejes változathoz)
-  1 kk. só (zabtejes változathoz)
-  1 kk. só (máktejes változathoz)
-  1 kk. porélesztő (zabtejes változathoz)
-  4-5 dl víz (máktejes változathoz)
-  5 dkg zab (zabtejes változathoz)
-  12 dkg finomliszt (lehet gm. liszt is) (máktejes változathoz)
-  2 db tojás (máktejes változathoz)
-  1 kk. só (máktejes változathoz)
-  4-5 dl víz (máktejes változathoz)
-  5 dkg zab (zabtejes változathoz)
-  10 dkg finomliszt (lehet gm. liszt is) (zabtejes változathoz)
-  1 ek. útifűmaghéj (zabtejes változathoz)
-  4-5 dl víz (zabtejes változathoz)
-  1 kk. só (zabtejes változathoz)
-  1 kk. porélesztő (zabtejes változathoz)

 

Máktejes palacsinta

A mákot beáztatjuk egy éjszakára, vagy minimum 8 órára.

Leszűrjük, a turmixgép kelyhébe tesszük 4 dl vízzel együtt, majd turmixoljuk, amíg tejszerű színe, állaga lesz.

Az összes többi összetevőt hozzáadjuk, tovább turmixoljuk, ha kell, kis vízzel hígítjuk.

Tapadásmentes serpenyőben, kevés olajon óvatosan megsütjük mindkét oldalát.

Vigyázat, törékenyebb, mint a hagyományos palacsinta - óvatosan forgassuk.

Rakásoljuk egy tányéron, és letakarva tároljuk, hogy ne száradjon ki.

Nagyon jól illik hozzá a birsalma-kompót vagy lekvár, darált mák, aszalt gyümölcsök.

 

Zabtejes palacsinta (vegán)

Minden összetevőt belemérünk a turmixgépbe és homogénre turmixoljuk.

Pár órát vagy egy éjszakán át kelesztjük - a pihentetés a zab pozitív élettani hatásainak kinyerése szempontjából is előnyös, és az útifűmaghéj is így tud a tojáshoz hasonlóan működni a tésztában. A vizet adagoljuk aszerint, hogy mennyire vastag palacsintákat szeretnénk kapni.

Tapadásmentes serpenyőben, kevés olajon óvatosan megsütjük mindkét oldalát. Vigyázat, törékenyebb ez is!

Nagyon jól illik hozzá a Grapoila mogyorókrém mézzel kikeverve, az alma, a pirított mogyoró.

 

Fontos: A csipkebogyómag-liszt szemcsemérete nagyobb, mint a finomliszté - kevésbé bátrak csökkentsék az arányát a tésztában.

 

A receptet köszönjük Nényei Lujzának!